Громадянин і його податки

Громадянин і його податки У мережі активно обговорюється заява Міністра доходів і зборів України Олександра Клименка, про швидку появу законопроекту про загальнообов’язкове декларування доходів громадян, який можливо з’явиться на світ вже цього року.

Основна маса обговорень ведеться про можливе виникнення проблем і збоїв у технічній галузі. Думаю це не так, і основна проблема буде лежати в зовсім іншій площині.

З точки зору технології подання податкової декларації, проблем не викличе, як кажуть, не ми перші й не ми останні цей процес починаємо реалізовувати, та й податківці суттєво еволюціонували за останні роки, не тільки кадрово а й технічно.

Основна проблема за словами того ж Клименко — це розуміння важливості сплати податків в Україні самими громадянами.

А ось у цьому напрямку коса на камінь може і зайти. Ну не звикли наші громадяни показувати свої засіки, а тим більше ще ділитися з державою.

Левова частка наших громадян прожили своє життя в державі, яка нам завжди і скрізь ставила в приклад того чи іншого персонажа. Починаючи з найменших років, нам за приклад ставили маленького Леніна, і ми всі, як один, були юними ленінцями. Потім нам в приклад ставили тих чи інших піонерів, які своїми ратними справами підштовхували нас до суспільно-корисних робіт і ми всі, як один, ставали піонерами. Потім йшли приклади комсомольців, хто дійшов і до комуністів, а хто зійшов з дистанції, того навантажували іншими трудовими персонажами, які знову і знову показували своїм прикладом, як потрібно жити, працювати, відпочивати.

Якщо ми так звикли формувати свою поведінку, спостерігаючи за іншими, то може тоді наша «еліта суспільства», у вигляді чиновників і депутатів всіх рівнів і мастей покаже нам своїм гарним прикладом, як це потрібно робити. Ми в свою чергу займемо місця в партері і будемо спостерігати за цим процесом, вивчаючи і приміряючи на собі їх набутий досвід.

Правда одна незручність виникне, влада незалежно від кольору прапора, отримає зустрічний контроль витраченого. Думаю, перш ніж витратити чиновники десять разів подумають, а чи не запитає суспільство про доцільність цих витрат і головне, що після цього з ними буде. Це і є демократія, яку ми так хочемо побудувати у себе в Україні, але так не хочемо за неї платити.

Ми не дуже цікавимося темою наших податків тільки тому, що самі і не знаємо, скільки платимо, і знати не хочемо, адже незнання таке зручне.

Статті по темі:

Деньги должны делать деньги
Второй волны мирового экономического кризиса не будет?
В Украине налогоплательщиков и пенсионеров одинаково
Налоговая «будет исповедовать» на месяц дольше