Як визначити ціну деревної сировини на електронних торгах

Шляхом спилювання цілого дерева та його подальшого розподілу на окремі частини отримується необроблена продукція лісової промисловості, яка користується шаленим попитом у підприємств з виготовлення меблевих конструкцій. При цьому розміри деревини, якісні та фізичні властивості такого матеріалу регулюється чинним законодавством. А для створення нормального рівня конкуренції на формування адекватної вартості на сировину було створено торгову систему – Українська Енергетична Біржа. Таким чином будь-якому покупцеві можна цілком законно придбати необхідну деревину і без додаткових витрат. Але для цього треба добре розумітися у всіх аспектах ринку, за інформацією переходьте на сайт https://aweu.org.ua/analytics/protyagom-lypnya-2022-roku-lisgospy-zarobyly-na-ueb-ponad-495-mln-grn/ .

Переваги закупівлі деревини онлайн

Завдяки відкритій аукціонній системі придбати необроблену деревину можна за помірною вартістю та справедливими умовами. До того ж саме такий формат має ряд переваг, серед яких:

  • можливість для лісгоспів реалізувати більше 1 лоту за добу;
  • динамічний торговий процес, що дозволяє зробити ставку в будь-який момент;
  • здатність учаснику переглянути актуальні ціни на конкретну породу деревини, що продається зараз.

На сторінці біржі представлено усю необхідну інформацію, включаючи вартість сировини за 1 куб, технічні та якісні параметри.

Вираховуємо вартість одиниці деревини

В залежності від породи формується початковий цінник на лісоматеріали. До того ж цей показник зовсім не втрачає своєї важливості, оскільки попит на сировину продовжує зростати. Та серед інших чинників, які впливають на формування ціни на необроблену сировину, варто також враховувати:

  • якісні показники деревини та естетичний вигляд;
  • популярність серед покупців та середня ринкова вартість;
  • тип лісових господарств, які організовують продаж;
  • регіон проростання та продажу сировини;
  • об’єм продажу пиломатеріалу.

Щоб правильно розрахувати вартісний показник на пиломатеріал, що вас зацікавив, потрібно обрати продавця та ознайомитися з початковою вартістю кубометра деревини. Далі цей показник слід помножити на увесь загальний об’єм пиломатеріалу, зазначеного в одному лоті. Для повного розуміння, розглянемо приклад: якщо продавець продає соснову деревину по 950 грн, то весь представлений лот, об’ємом 50 кубів, буде вартувати 47500 грн. За допомогою такого розрахунку можна визначити початкову ціну лоту, який зацікавив.

Яка вартість буде кінцевою?

Під час проведення онлайн торгів продавець може встановити лише стартову вартість. Вже від нього ціна змінюється з урахуванням фіксованої відсоткової ставки. Підвищення своєї стартової ціни можна здійснити лише раз, і лише на певний відсоток в певному кроці. Тоді біржева система відсіює тих покупців, що запропонували найменший ціннісній показник. Перемагає той, чий цінник був найвищим. Коли переможця не визначено, тоді торговий процес відновлюється, але знижується початковий розмір для старту. Сума старту не може бути нижчою за собівартість продукції, оскільки в такому випадку угода стане збитковою для продавця.