Де в Києві небезпечні місця, де не варто купувати квартиру

Неприємні запахи, підвищений шум і вібрація, значна концентрація шкідливих речовин, вплив електронних та магнітних полів, електромагнітних хвиль — це неповний перелік тих «сюрпризів», які можуть очікувати мешканців, які необдумано купили житло в будинку, збудованому поруч із небезпечним сусідом. Давайте розбиратися, поруч з якими об’єктами не варто купувати квартиру.

Промислове підприємство

Об’єкти, що є джерелом неприємних запахів, що викидають в процесі експлуатації небезпечні речовини, такі як промислові підприємства, теплоелектроцентралі, сміттєспалювальні заводи впевнено посідають перше місце в переліку неприємних сусідів. Хоч потроху промзона і йде за межі міста, в Києві працює ще досить підприємств, жити поруч з якими неприємно і небезпечно.

Список «закоренілих промислових рецидивістів» нескладно знайти в інтернеті. Один з останніх прикладів, що унаочнюють тезу, що від промислових об’єктів краще триматися подалі — ситуація з фанерним заводом «Фанплит», який розташований в Дніпровському районі. Рівень формальдегіду в повітрі біля житлових будинків, побудованих поблизу підприємства, перевищує норму в три рази. Громадськість обурена, намагається боротися, але поки жителі не змогли вирішити дану проблему.

Перед покупкою квартири, варто вивчити навколишнє промислову забудову і упевнитися, що промислові об’єкти розташовані на досить безпечній відстані.

Згідно Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, підприємства по шкідливості діляться на 5 класів. Санітарно-захисні зони, в межах яких заборонено будівництво житлових будинків, варіюються від 50 метрів для підприємств 5-го класу, до 3000 метрів для об’єктів 1-го класу.

Краще, щоб безпеку підтвердилася не лише теоретичними розрахунками, а й практичним виміром даних. У цьому можуть допомогти Державна екологічна інспекція Києва, санітарно-епідеміологічні служби міста.

Транспортні магістралі

Жвава дорога — ще один неприємна сторона міської забудови. Особливо несприятливі з точки зору екології великі площі і автомагістралі з перехрестями. Якщо будинок побудований на узбіччі завантаженої транспортної магістралі, треба бути готовим, до того, що вікна можна буде відкривати тільки вночі, і не факт, що повітрям можна буде дихати. Вдень сильний шум, вібрація, вихлопні гази будуть постійними супутниками мешканців навколишніх будинків. Концентрація забруднюючих речовин, поблизу від таких об’єктів може перевищувати гранично допустимі норми в кілька разів. Найбільша загроза для жителів першого-четвертого поверхів, вище — повітря трохи чистіше.

При тривалому контакті в першу чергу страждають дихальна та серцево-судинна системи.

Перевірити, наскільки безпечна дорога біля вподобаного будинку, можна навіть самостійно, за допомогою інтернет-додатків. Якщо хоча б раз в день утворюються пробки, на жаль, сильного шуму і рясного смогу не уникнути. А чим вище балів у дорожніх пробках на цій ділянці, тим більша кількість шкідливих речовин потрапляє в повітря.

В ідеалі, сусідство з трасою з інтенсивним рухом навіть в 200 метрах не вітається, проте така відстань — поки утопія для такого великого мегаполісу як Київ. Можливо, з часом будуть впроваджені програми, що знижують автомобільний трафік на дорогах, що, безсумнівно, поліпшить екологічну ситуацію. Поки ж трохи врятувати ситуацію, мінімізувавши шкідливий вплив, можуть зелені посадки уздовж доріг шириною не менше 10 метрів, близькість великих парків, скверів.

За останніми даними, найбільш забрудненими визнані околиці Бессарабської і Деміївської площі, вул. Каунаська і Довженко у Шулявського моста. Вул. Глибочицька до списку найбільш забруднених не потрапила, але теж регулярно зупиняється в пробках

Аеропорт

У межах міста Київ розташовані аеропорт «Київ», аеродром «Святошино», який використовується АНТК ім О.К. Антонова і Київським авіазаводом «Авіант» для експериментальних польотів. Ці об’єкти можуть докучати сильним шумом і вібрацією, особливо будинкам, що стоять уздовж злітно-посадкових смуг. Умови допустимого розміщення житлових будинків біля таких об’єктів прописані в Державних санітарних правилах планування та забудови населених пунктів. Однак навіть якщо норми і дотримані, чутливим людям варто враховувати, що зайвий шум пригнічує нервову систему людини, веде до знервований, різних нервових розладів, знижує гостроту слуху.

Леп

Високовольтні лінії електропередач також можуть завдати шкоди жителям навколишніх будинків. Вплив таких об’єктів хоч фізично і слабо відчутно, тим не менш, досить згубний. Електромагнітне поле, що генерується ЛЕП, при тривалому впливі може викликати порушення в роботі серцево-судинної, нервової, ендокринної, гематологічної, статевої, імунної систем, а також збільшує ризик розвитку онкопатології.

Чим вище напруга ліній, тим в більшій віддалі повинні стояти вдома. Так, для ЛЕП в 750 кВ охоронна зона складає 40 метрів. Проте є думка, що відстань повинна бути, як мінімум в 10 разів більше, щоб дійсно виключити шкідливий вплив.

Від електромагнітного випромінювання особливо страждають жителі Вишгорода, окремі новобудови якого зводяться прямо під лініями електропередач.

Вишки мобільного зв’язку

Ще один невидимий шкідник для жителів міста — вежі мобільного зв’язку. Вивчити в повній мірі згубний вплив цих об’єктів на організм людини вченим ще тільки належить. Але навіть ті невеликі дослідження, які проводилися, говорять про те, що тривалий вплив слабких електромагнітних полів призводить до швидкої стомлюваності, апатії, слабкості, головного болю, провокує розвиток хвороб, до яких схильна людина.

Для вишок мобільного зв’язку санітарно-захисні зони встановлюються розрахунковим шляхом залежно від потужності і типу антени. Тому візуально визначити наскільки вишка небезпечно близько стоїть до дому, складно. Максимально ж допустимий рівень електромагнітного випромінювання від таких об’єктів становить 2,5 мкВт / кв.см. Наскільки ці норми витримані, допоможе встановити санепідемстанція: звернувшись в СЕС з відповідною заявою, можна викликати фахівців, які проведуть контрольні заміри.

Оставить комментарий