Діарея (пронос) у собак і кішок: причини, що робити і як лікувати

Діарея (пронос) у собак і кішок: причини, що робити і як лікувати Більшість різних захворювань і станів може супроводжувати діарея (пронос). Частота, швидкість, а також характеристики діареї, поряд з історією хвороби та іншими клінічними ознаками, які проявляються у вашого вихованця можуть дати достатню інформацію для постановки діагнозу. Наприклад, щеня з рідким стільцем, що містить тонких довгих білих черв’яків, як нитки, швидше за все хворіє кишковими паразитами (глистами). На жаль, в більшості випадків, основна причина діареї буває не настільки очевидна.

Незважаючи на те, що список неповний, нижче описуються одні з найбільш поширених причин діареї у тварин. Більш повний список причин та основні аспекти при лікуванні можна знайти за посиланням https://www.zootovary.com/ponos-sobaki-a-219.html.

Причини, пов’язані з шлунково-кишковим трактом, включають запалення, бактеріальні або вірусні інфекції, пухлини, зміни дієти, дієтична непереносимість і порушення травлення.

Системні та ендокринні (гормональні) захворювання, такі як захворювання печінки, захворювання нирок, підшлункової залози, гіпертиреоз і гипоадренокортицизм можуть привести до нападів діареї.

Деякі лікарські засоби і токсини, можуть бути причинами діареї.

Цей список величезний! Як ми можемо визначити причину рідкого стільця у домашньої тварини?

Є загальні захворювання для деяких видів тварин (кішки і собаки) порід, а також є загальні захворювання для певних вікових груп (цуценята і кошенята), які можуть звузити діапазон імовірних причин. Крім того, детальна інформація про утримання та годування вашого вихованця, що включає в себе які-небудь ліки або добавки, що ваш вихованець нещодавно отримав, у поєднанні з результатами ретельного обстеження, часто максимально звужують список причин до мінімуму.

У свою чергу, обраний лікарем перелік тестів дозволить надалі поставити остаточний діагноз.

Що показують тести?

На додаток до історії хвороби вашого вихованця, лабораторні тести можуть виявити вторинні причини хронічної діареї, такі як порушення електролітного балансу. У більш старих тварин також можуть бути виявлені, раніше непомічені захворювання, які потребують ветеринарної допомоги.

Загальний клінічний аналіз крові дає нам оцінку крові, червоних кров’яних клітин, білих кров’яних клітин і тромбоцитів. Відповідно загальна кількість цих клітин оцінюється поряд з конкретними клітинними характеристиками.

Так як діарея включає втрату рідини, волемия крові підкаже наскільки зневоднений ваш вихованець . Зневоднення позначено збільшенням гематокриту й загального числа червоних кров’яних клітин в пробі.

Втрату крові, пов’язану з діареєю також можна відзначити в ОКА (загальний клінічний аналіз крові). Кров може бути втрачена через запалення, виразки або пухлини. Такі втрати крові свідчать про скорочення загальної чисельності червоних кров’яних клітин у зразку крові вашого вихованця. В залежності від етіології, локалізації та тривалості кровепотери, можна відзначити ознаки анемій різної етіології.

Біохімічний аналіз вимагає взяття окремого зразка, в якій сироватка (рідка частина) крові відокремлена від клітинної її частини. Сироватка містить безліч речовин необхідних для нормального функціонування живого організму, включаючи глюкозу, ліпіди (жири), білки, електроліти, ферменти і багато інші групи речовин. Біохімічний аналіз дозволяє вимірювати всі ці компоненти сироватки і дає нам певні значення показників, пов’язаних безпосередньо з печінкою, жовчним міхуром, кишечником, нирками і підшлунковою залозою.