Податкова амністія — кому доведеться заплатити податки

Депутати проголосували за законопроект, який вводить так звану нульову декларацію. Цей механізм ще називають податковою амністією, і він передбачає можливість легалізувати раніше накопичені капітали, які були отримані без сплати податків. Правда, експерти говорять, що законопроект містить ряд підводних каменів, які можуть вдарити по середньому класу. Обговорення податкової амністії та відгуки про нульову декларацію можна почиати на форумі новобудов.

Що передбачає законопроект?

Законопроект № 5153, яким вводиться нульова декларація, передбачає, що в період з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022 року проводитиметься одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізосіб.

Суть цього нововведення — «легалізувати» капітали, які нажиті без сплати податків. Законопроектом передбачено, що декларації, які платники податків оприлюднять в рамках податкової амністії, не можна буде використовувати в суді як докази по інших справах.

Законопроектами про податкову амністію пропонується сплата збору з грошової вартості задекларованих активів за такими ставками:

  • 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках України, та інші активи знаходяться (зареєстровані) в Україні,
  • 9% — валюта на банківських рахунках та інші активи, які перебувають за кордоном, право грошової вимоги до нерезидентів,
  • 2,5% — за ОВДП терміном не менше року, придбаних в період з 01.01.2021 по 20.06.2022 до подачі декларації.

Також буде можливість декларування з розстрочкою сплати внеску на 2 роки. При цьому ставка буде трохи вище, ніж при одноразовій оплаті: замість ставки 5% буде застосовуватися ставка 6%, замість 9% — 11,5% замість 2,5% — 3%.

Є стимул для тих, хто швидко задекларує закордонні доходи. Якщо задекларувати їх в перші півроку, з вересня 2021-го по 1 березня 2022, то можна заплатити менше, ставка буде знижена з 9 до 7%.

Тобто для того, щоб мінімізувати сплату податку, досить буде купити облігації внутрішньої держпозики і як мінімум рік протримати свої заощадження в цьому активі. До речі, по ним ще і відсотки регулярно нараховуватися будуть.

А ось задекларувати готівкові кошти не вийде. Як пояснює економіст Данило Монін, до легалізованих засобів будуть виставлені спеціальні вимоги — всі вони повинні будуть розміщуватися на спеціальних рахунках.

Механізм подачі такої декларації буде наступним. Законопроектом передбачено, що декларація подається в електронному вигляді. Термін сплати збору — 30 днів з дати подання декларації. Якщо людина не заплатила або заплатила в неповному обсязі збір — декларація вважається не поданою.

Після цього Податкова служба зобов’язана почати її перевірку — на це дається 60 днів з дня подачі декларації. Податкова перевірка може тривати 365 днів.

Хто не зможе скористатися податковою амністією?

Згідно з документом декларантами не можуть бути особи, які на дату початку періоду добровільного декларування є:

  • неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлено опіку / піклування;
  • особи, які за будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, потрапляють під дію закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення»;
  • особи, щодо яких Україна застосувала спеціальні економічні та інші санкції.

Коли не потрібно подавати декларацію?

Якщо ви все життя чесно платили податки і купували майно виключно на ці кошти, то подавати податкову декларацію вам не треба. Експерти кажуть, що більшості людей цей механізм не торкнеться. Більш того, держава закриє очі на деяке майно у власності людини, який ніколи не платив ніяких податків на доходи фізосіб.

Законом буде встановлений майновий поріг, нижче якого нічого не потрібно буде декларувати. Чесно нажитим буде вважатися:

1) нерухоме майно в Україні відповідно до державних реєстрів у вигляді:

  • квартира — до 120 кв. м або майнові права на таку квартиру;
  • житловий будинок до 240 кв. м або його незавершене будівництво за умови права власності на земельну ділянку;
  • нежитлова нерухомість (в тому числі незавершена) некомерційного призначення до 60 кв. м;
  • земельні ділянки в межах нормативів безоплатної приватизації;

2) один транспортний засіб, який є в реєстрі (крім ТЗ, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, або з об’ємом двигуна не менше 3000 куб. См, або середня ринкова вартість якого перевищує 375 мінімальних зарплат — на сьогодні це 2,25 млн грн, а також крім мотоцикла з об’ємом двигуна більше 800 куб. см, літака, вертольота, яхти, катер

3) інші активи — сумарною вартістю не більше 400 тис. Грн.

— Думаю, що 95% громадян не потрібно буде декларувати майно, — продовжує Данило Монін. — Механізм передбачає, що якщо ти володієш сумарно квартирами до 120 кв. м, будинками до 240 кв. м, 1 транспортним засобом до 3000 кубів і коштами до 400 тис. гривень, то держава каже, що, мовляв, воно вважає, що вам можна не подавати декларацію.

Крім того, як кажуть юристи, якщо у вас є незадекларовану заначка, але ви не збираєтеся купувати на неї житло або машину, то ці кошти можна не декларувати. Держава ніяк не може контролювати ваші покупки в магазинах, особливо, якщо вони відбуваються за готівкові кошти.

— Їздити за кордон, ходити в ресторани, купувати ювелірні прикраси та одяг, якщо сума в чеку не перевищує 50 тисяч гривень, вам ніхто не зможе перешкодити, — продовжує юрист Марія Коваль. — Всі ці товари і послуги не вносяться в жодні реєстри. А ось з нерухомістю або автотранспортом складніше. Інформація про їх власника потрапляє в держреєстр, і до покупця можуть виникнути питання.

Кому потрібно подавати декларацію?

Якщо у вас у власності є гроші, якими ви збираєтеся скористатися, є кілька квартир, автомобілі, яхти і т.п. майно, але ви не можете пояснити походження коштів, на які вони були куплені, то декларацію доведеться заповнити.

— У декларацію можна внести гроші, які знаходяться на банківських рахунках, а також права вимоги, оформлені в письмовому вигляді, наприклад, позики, — каже фінансовий експерт Ерік Найман. — Нерухоме майно, включаючи об’єкти незавершеного будівництва (тобто якщо ви купили квартиру, а вона ще не побудована. — Ред.), Транспортні засоби, коштовності, предмети мистецтва та антикваріат, частки в майні юридичних осіб та осіб без освіти юросіб, інші корпоративні права, права на інтелектуальну власність. Потрібно декларувати цінні папери та / або фінансові інструменти, права на отримання дивідендів та іншої вигоди, не пов’язані з цінними паперами, а також інше майно фізособи, з якого він в майбутньому планує отримати доходи.

За словами експерта, якщо ви купували житло або заробили гроші зі сплатою податків, то такий актив не буде вимагати «амністії» і декларацію подавати не треба. Але якщо ви не скористаєтеся можливістю амністувати капітал, то потім з вас можуть запитати — звідки у вас гроші.

— Всіх, хто не скористається податковою амністією з вересня 2022 року, не тільки підприємців, а всіх, — можуть запитати про документи для підтвердження походження активів і донарахувати податки в разі їх невідповідності, — говорить експерт пакету реформ Оксана Продан.

Які підводні камені?

Експерти кажуть, що паралельно з добровільним декларуванням держава буде вводити механізм контролю витрат громадян.

— У перехідних положеннях законопроекту йдеться, що протягом 9 місяців буде розроблено законопроект про посилення контролю за доходами фізосіб, — говорить Данило Монін. — Крім того, якщо ви хочете продати майно, то краще зробити це до кінця цього року. Справа в тому, що до другого читання додали норми про додаткове оподаткування нерухомості і земельних ділянок при другому і третьому продажі за рік.

Екс-заступник міністра фінансів Олена Макеєва вказує на те, що в законопроекті нечітко прописані деякі норми. Наприклад, в документі йдеться, що не можна буде легалізувати активи, отримані в результаті вчинення кримінальних злочинів, відмінних від ухилення від сплати податків або недотримання валютного законодавства. Але механізм цієї перевірки поки не встановлено.

— Хтось повинен перевірити, чи не легалізуєте ви активи, отримані в результаті вчинення кримінальних злочинів, — каже Макєєва. — Хто це буде? Органи прокуратури України, Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань, Національна поліція, Національне антикорупційне бюро України? Саме цим органам розкривається банківська таємниця щодо юридичних та фізичних осіб за письмовим запитом. Думаю, що деяким декларантам доведеться зустрітися з правоохоронними органами. А часто це гірше, ніж податкова.