Як купити квартиру, і через пару років не пошкодувати про витрачені гроші

Як заробити на сусідстві з великим парком? Де шукати інформацію про забудовника і житловий комплекс? Чи можна заощадити на ремонті вже на етапі пошуку житла? Як прийняти рішення, коли на кону майбутнє життя і кілька величезна сума?

Як купити квартиру

У центрі або на околиці?

Місто ділиться на так звані цінові райони: вони, як кола на воді, розходяться від центру до периферії. У «серці» мегаполісу вартість житла доходить до 60-80 тисяч гривень за квадратний метр, а ось у віддаленому районі той же «квадрат» може коштувати і 15 тисяч. Але потрібно розуміти, що зазвичай на околицях будують житло економ-класу — типові багатоповерхівки з відносно мізерним вибором планувань, часто з відсутністю повноцінного закритого двору і вічними проблемами з паркуванням. Відповідно, при зменшенні вартості, швидше за все, трохи поступіться і в якості майбутнього життя.
Найголовніше, на що потрібно орієнтуватися, — чи комфортно буде покупцеві з урахуванням всіх обставин. Важливо врахувати і фінансове становище після операції, і наявність всіх необхідних благ поблизу, і час, який буде витрачатися на дорогу до роботи, навчання або фітнес-клубу. Справа не тільки в грошах, але і в тому, як прийняте рішення вплине на подальше життя. Чи готові працювати на трьох роботах завтра, але купити ідеальну квартиру в улюбленому районі сьогодні? Чи не зміниться позиція через півроку, коли ейфорія від покупки зійде нанівець, а борг по іпотеці залишиться? А що якщо заощадити зараз, а в перспективі п’яти років втратити в рази більше грошей з-за падіння цін на нерухомість в проблемному мікрорайоні? Важливо не робити необдуманих вчинків, керуючись тільки емоціями, а відразу прорахувати всі можливі ходи.

Від чого ще відштовхуватися при виборі району?

Перш ніж остаточно визначитися з місцем, варто вивчити плани з його розвитку: якщо за найближчі кілька років в окрузі з’явиться важливий інфраструктурний об’єкт, нова дорожня розв’язка або станція метро, ціни на квартири там, швидше за все, виростуть. Наприклад, останнім часом в великих містах по всьому світу простежується очевидний тренд: приваблива нерухомість будується поблизу зелених зон. Це означає, що серед покупців є попит на квартири поруч з парками — як правило, при підвищенні попиту зростає і вартість квадратного метра.
— Я б радив звернути увагу на Голосіївський район, де є в наявності багато великих парків. Так, в Києві тренд на житло поблизу парків ще не дуже проявився, але я бачила генплан — дуже скоро цей район остаточно перетвориться. З точки зору перспектив це дуже привабливе місце: досить близьке від центру, з сучасною забудовою, а в недалекому майбутньому ще й повністю упорядковане.
Також важливо зрозуміти, наскільки обраний район поєднується зі способом життя. Те, що підходить кар’єристу-одиночці, може не підійти сімейній людині. Щоб приблизно прикинути, яке буде там, де людина ще не була, краще звернутися до досвіду інших покупців зі схожими звичками.

Що потрібно знати про житловий комплекс?

Практика показує: коли під’їздів кілька і в кожному з них продається більше 40-50 квартир, ніякого добросусідства не вийде. Якщо в будинку живе занадто багато сімей, люди не відчувають спільності і не знайомляться. Щоб відчувати себе в теплі і безпеці на території ЖК, потрібно шукати проект з невеликою кількістю квартир, закритим двором без машин, облаштованими холами в під’їздах, сучасним дитячим майданчиком та підземною парковкою.
Варто звернути увагу на технології, які використовує забудовник, інакше можна залишитися без гарячої води в крані або регулярно переплачувати за опалення через низьку енергоефективність. Чи є в будинку водопідготовка? Що зі звукоізоляцією? Яка товщина зовнішніх стін? Як правило, на сайтах забудовників немає відповідей на подібні питання. На форумах, та на каналах блогерів у Ютубі регулярно виходять докладні і незалежні огляди ЖК в Києві: там розповідають про забудовників, ціни, інфраструктуру, технології будівництва і навіть про людей, які стануть вашими сусідами.

Де шукати житло?
Сервісів з пошуку нерухомості не так вже й багато. Всі вони вміють приблизно одне й те саме — є пошук з фільтрами, є оголошення, є розділ з контактами продавця. Якщо перелічувати то варто згадати наступні olx, skedma, besplatka. Якщо цих видасться замало, то можна просто в пошуковику ввести, краще російською, «купить квартиру», так більше варіантів видачи, серед результатів якої також можна побачити багато пропозицій не лише на сервісах з продажу нерухомості, а й напряму від забудовників.

Оставить комментарий