Головні відмінності квартири в новобудові від вторинного ринку

При виборі квартири більшість покупців спочатку дивиться на квартири в новобудовах. Там і планування часто краще, і комунікації нові, і лічильники на все встановлені. Однак квартири в старих будинках теж мають свої переваги. У нашому матеріалі ми зібрали плюси і мінуси кожного виду житла.

Затримки зі здачею

Якщо говорити про квартиру в новобудові, то їх купують декількома шляхами. Перший і найдовший — це придбати її на етапі котловану. Зазвичай до здачі будинку в цьому випадку проходить 2-3 роки. Другий варіант — з переуступки майнових прав, коли хтось купив квартиру з метою заробити на зростанні її ціни в процесі будівництва. Але зробити це потрібно до введення будинку в експлуатацію. Після цього переуступка неможлива. Власник повинен буде зареєструвати квартиру на себе і продати як звичайне житло. І тут з’являється цікавий момент — додатковий податок при продажу житла тими, хто володіє ним менше трьох років, що істотно робить її дорожче.
Тому нове житло зазвичай продають або по переуступці прав до введення будинку в експлуатацію або вже після трьох років після вступу в права власності. При покупці з переуступки іноді виникають ситуації, що будинок повністю готовий, а забудовник і місцева влада не можуть домовитися. І процес введення його в експлуатацію затягується на місяці або навіть роки.
Тому деякі схеми покупки квартир в новобудовах виглядають лотереєю. У цьому випадку придбання житла в старому будинку виглядає менш ризикованим.

Тривалий час ремонтів в новобудові

Перші кілька років життя в новому будинку комфортними назвати складно. У всіх квартирах роблять ремонти, в ліфтах постійно возять будматеріали, всюди будівельне сміття, розсипані штукатурка і гіпс, а по дому ходять бригади будівельників.
— У нас в перший рік ремонтів вкрали на всіх поверхах доводчики з дверей, які ведуть на загальний балкон, — розповідає киянин Андрій. — З деяких загальних дверей викрутили ручки і замки. Потім довелося це все відновлювати за гроші мешканців.
Також потрібно бути готовим, що ви будете чути перфоратор сусіда з ранку і до самого вечора.
У старому будинку, швидше за все, єдиним джерелом шуму будете ви.

Затримки з прямими договорами

Купивши квартиру в будинку, якому більше 5 років, ви самі спокійно укладете договори з монополістами — постачальниками води, електрики, тепла і газу.
У новобудовах цей процес іноді затягується на кілька років. Всі комунальні послуги мешканці новобудов часто спочатку оплачують через ЖЕК. А це дозволяє ЖЕКу мати додатковий важіль впливу на мешканців: будете обурюватися — відключимо світло.
Зазвичай при відсутності прямих договорів немає пільгових 100 кВт * год на місяць по електриці. Тобто кожен місяць ви будете платити не по 90 копійок за пільговим тарифом, а по 1,68 грн, що в сумі дасть переплату до 78 грн за електроенергію.

Передача на баланс монополістів

Це теж досить цікавий процес, особливо якщо на баланс передається не один, а відразу кілька будинків комплексу.
— У нас, коли підключали будинок з будівельного трансформатора на трансформатор «Київенерго», електрику давали в будинок по годинах протягом трьох днів, — продовжує Андрій. — Три години електрику подавали в один будинок, потім три години — в інший. Якщо врахувати, що в сучасних новобудовах все зав’язано на електрику — приготування їжі, бойлери, ліфти, — то можете уявити, в якому стані були люди. Особливо лаялися мешканці верхніх поверхів через непрацюючі ліфти.
Справедливості заради можна сказати, що і в старих будинках бувають аварії, коли електрика пропадає на добу, але це швидше виняток з правил.

Обслуговуюча компанія

У новобудові її зазвичай нав’язує забудовник і тарифи у неї можуть бути істотно вище, ніж у звичайного комунального ЖЕКу. Правда, і працюють там люди з більш високими зарплатами, тому ті ж двірники виконують свої обов’язки краще. Але, це не завжди так.

Прибудинкова територія

Це ще один великий мінус новобудов. У вас може бути двір із сучасним дитячим майданчиком, акуратно викладені доріжки, газони, квіти, але високих дерев, які забезпечують прохолоду влітку, там швидше за все не буде.
З метою економії забудовники засаджують двори нових будинків саджанцями, яким всього 2-3 роки. Зростуть вони до прийнятних розмірів років через 7-10. У старому ж районі дерева вже давним-давно виросли. Тому влітку в таких районах істотно комфортніше.

Наявність парковок

За цим показником стара забудова виграє. Люди тут живуть простіше, машини є не у всіх, тому припаркуватися під будинком найчастіше не складає труднощів. У нових же районах, навіть при більшій кількості паркомісць під будинком, їх на всіх не вистачає. По-перше, квартир в будинках більше, по-друге, люди живуть більш забезпечені, і машин в процентному співвідношенні у людей більше.

Планування

Тут виграє новий житловий фонд. Купуючи нову квартиру, можна вибрати житло з великою кухнею, декількома санвузлами, просторими прихожими і кімнатами на свій смак. Іноді забудовники і зовсім роблять так зване вільне планування. В цьому випадку позначені тільки «мокрі зони», які переносити не можна, в інших же приміщеннях можна зводити внутрішні перегородки на свій смак.
У старому будинку ви будете обмежені плануванням. Для того щоб розширити кухню або об’єднати з кімнатою, потрібно пройти складний процес з перепланування.

Рахунки за тепло

І знову у виграші новобудова. Зараз всі квартири в нових будинках мають індивідуальні лічильники тепла. Якщо ви ще не живете або збираєтеся поїхати у відпустку, то просто перекрийте батарею — і вам виставлять рахунок тільки за так звані місця загального користування. Як кажуть ріелтори, саме тому в нових будинках так багато квартир роками простоюють без мешканців, в той час як старий житловий фонд намагаються продати швидше.
— Комуналка в нових будинках практично не впливає на бажання власника продати або здати житло, — переконані ріелтори. — Якщо в старих будинках люди змушені оплачувати взимку опалення і тому поспішають продати квартири або здати їх в оренду, то в нових ситуація протилежна. У новобудовах стоять лічильники на все — від електрики і води до тепла. Тому взимку там ніхто не включає батареї в порожніх квартирах, і рахунки становлять кілька сотень гривень — виключно за обслуговування будинку. Власникам доводиться оплачувати втрати тепла в місцях загального користування, а й там суми не надто великі — 1-2 грн за квадратний метр на місяць.
Крім того, теплоізоляція нових будинків в рази краще, ніж у старого житлового фонду. Тому рахунки за тепло в таких будинках в півтора-два рази нижче.

Контингент сусідів

У старому будинку будьте готові до того, що всі давно один одного знають і до вас спочатку будуть ставитися з недовірою. Потім ви, можливо, «увіллється в колектив», але будьте готові, що в кожному під’їзді будуть кілька маргінальних сімей — це можуть бути тихі нешкідливі алкоголіки, а може бути і притон наркоманів. Крім того, близько половини мешканців будуть пенсіонери, які отримують субсидії, тому всі спроби створити в будинку ОСББ приречені на провал.
У новому будинку зазвичай ваші сусіди будуть молодими або людьми середнього віку. Більшість з них належить до так званого середнього класу. Але частина квартир буде здаватися, тому бути впевненим, що ваш сусід такий же, як ви, все-таки не варто.