Скільки може коштувати будинок Валерії Гонтаревої, який згорів

Валерія Гонтарева Пожежа 17 вересня в одному з будинків колишньої глави НБУ Валерія Гонтаревої наробив багато шуму. Спробуємо розібратись скільки такий особняк може коштувати.

Будинок в селі Гореничі сім’я Гонтаревої придбала в 2016 році, земельну ділянку та особняк записані на чоловіка колишньої глави НБУ — Олега Гонтарєва. Площа ділянки складає 25 соток, житлова площа на момент покупки вказана 316,8 кв. м. Судячи з декларації Валерії Гонтаревої за 2018 рік, це було останнє придбання нерухомості в Україні. До цього вона і її рідні володіли трьома квартирами в Києві, просторою дачною ділянкою в селі Северинівка і садибою в Ірпені, де зазвичай жила сім’я. Будинок в Гореничах був придбаний на роль другої дачі.

Японський стиль, басейн і каскад

Село Гореничі в Києво-Святошинському районі — це елітне селище під Києвом, забудоване дорогими особняками. Судячи з тієї ж декларації, покупка обійшлася родині Гонтаревої в 1 830 105 гривень (трохи менше 74 000 доларів за нинішнім курсом). Тим часом в інтернеті ми знайшли оголошення, за яким дуже схожий за параметрами будинок в 2013 році продавали за $ 1 500 000.

— Будинок в Гореничах на вулиці Рильського продавав мій знайомий, — розповіла людина, яка працювала а Адміністрації президента. — Гонтарева сторгуватися його за $ 1 400 000 або щось біля цього. Будинок одноповерховий, сім кімнат, чотири спальні. Житловий будинок, прилеглі до нього будівлі і прибудинкова ділянка стилізовані під японський стиль. Стіни щільні цегляні, але в обробці використано багато дерева, — розповідає чоловік, який бував в гостях у Гонтаревої. — У дворі є басейн, фонтан у вигляді каскаду, великий паркінг , два гаража. До будинку прибудована дерев’яна альтанка, з якої, як я чув, і почалася пожежа.

Наш співрозмовник розповідає, що в садибі була незвичайна система опалення — повітряна.

— Батарей не було, обладнані установки, які подають всередину будинку тепле повітря, — каже колишній співробітник Гонтаревої. — Також викликав інтерес сад, де ростуть дерева рідкісних сортів. Але в цілому будинок на момент покупки був не новий, побудований років десять тому.

Покупців на такі будинки зараз немає

Під Києвом багато котеджних міні-містечок, які охороняються по периметру. На території такого в Гореничах на вулиці Рильського розташований і будинок Гонтарєвої. До нього два під’їзди: один — через шлагбаум, який під охороною, а інший вільний, але незручний — треба об’їхати півсела.

До травня цього року в будинку періодично хтось жив, садибу сторожили шестеро охоронців. Але влітку він нібито простояв порожній. До вересня на 25 соток залишився всього один охоронець. У самому селі Гореничі — простому, а не олігархічному його районі вважають, що будинок готували до продажу. Однак такого оголошення в інтернеті ми не знайшли. Зате виявили інформацію про здачу в оренду будинку в японському стилі на вулиці Рильського.

Оголошення було розміщено в січні цього року і оновлено 9 вересня. Вартість оренди в доларовому еквіваленті становить $ 6000 в місяць.

— В Гореничах та інших околицях зараз продається багато елітних будинків, але перспектива угоди дуже туманна, — говорить агент з продажу нерухомості Ніна Парамонова. — Середня вартість котеджів, як на цьому фото коливається — не повірите! — від 1 700 000 гривень до 8 000 000 гривень. Все залежить від того, чи реально людина хоче нерухомість продати. «Мільйонні» котеджі нікому зараз не потрібні. Ті, у кого є такі гроші, купують нерухомість за кордоном або вважають за краще будувати будинки самі. У тому ж Києво-Святошинському районі ділянку землі в 25 соток можна виторгувати за 50 000 доларів.

Страховка покриє збитки

Неважко припустити, що Валерія Гонтарєва застрахувала свою нерухомість. Вартість виплати теоретично повинна покрити відновлювальні роботи в будинку.

— Страхові компанії, перш ніж прийняти будинок на страховку, оцінюють його реальну вартість на момент огляду експертами. Якщо ціна на будинок мільйон, то і страхова сума буде мільйон. Якщо такий будинок спалюють, то людина отримає по страховці ціну свого будинку, тобто, в даному випадку, мільйон, — каже керуючий партнер АО «Артіус» Віталій Мацелюх. — Правда, все залежить ще й від виду страховки, нею регулюється сума виплати. У кожному разі вона індивідуальна.

За словами Віталія Мацелюха, страховики в разі пожежі спираються на результати розслідування пожежної інспекції. Якщо ГСЧС вважає, що є ознаки самопідпалу, то сума страховки не виплачується. Якщо ж експерти в ГСЧС зробили висновок, що будинок підпалили зловмисники, то страхова сума буде виплачена в повному обсязі.

Але в особливо резонансних справах страхові компанії мають право і на самостійне розслідування на основі даних пожежних і поліції. Отримання страховки може розтягнутися на тривалий час.

При цьому в коментарі LIGA.net Гонтарева повідомила, що будинок не був застрахований.

ДО РЕЧІ

Слідчі давно вже запрошують Валерію Гонтареву на допит. Але вона не поспішає повертатися з Лондона в Україну. І цьому є обгрунтування. Експерти відзначають, що як тільки Гонтарева прилетить в Україну, вона може бути затримана і навіть арештована. Кримінальні статті, які ставлять Гонтаревій, передбачають такий запобіжний захід, як арешт. А якщо вина Гонтаревої буде доведена в судовому порядку, то їй «світить» щонайменше чотири роки в’язниці.