Юрій Кватерчук, генеральний директор BD Holding про актуальні тренди в будівництві

BD Holding Якщо ми говоримо про найбільш актуальні тренди, я б описав це як гонку проектів передмістя і столиці. Столичні ЖК можуть похвалитися інфраструктурою, транспортною доступністю, але вони залишаються конкурентними з передмістям, особливо в економ-класі, в зв’язку з різницею ціни. І напевно, така гонка буде посилюватися, тому, що інвестор хотів би платити менше за РК в передмісті, але зовсім не відчувати себе ущемленим в зручності використання інфраструктури.

Іншими словами, девелопери в передмісті продовжать розвивати і вкладати фінанси в оточення своїх ЖК, транспорт, дороги і інфраструктуру. Київ, ж навпаки поки може собі дозволити цю статтю бюджету витрачати на «фішки».

Як я сказав вище, BD Holding не є винятком — ми продовжуємо розвивати соціальну інфраструктуру, приймати участь в будівництві доріг, тротуарів, освітлення вулиць, парків та інше. Все те, що допоможе жителям наших ЖК — не думати про те, що за необхідними їм важливими послугами доведеться їхати до Києва.

Існують загальні тренди — жити в близькості до природи — і проект «Ехо Парк» спочатку відповідає цій вимозі — це проект в лісі поруч з озером.

Інклюзивна середу? Тренд. В «європейки» вже кілька років простір і архітектура будуються за цим принципом. Хоча ці вимоги держава тільки стало впроваджувати з новими будівельними нормами. Ми продовжуємо це робити.

Якщо говорити конкретніше про впроваджуваних трендах, ми сміливо можемо говорити, що тут ми «законодавці». «Европейка» — це низько поверхова забудова з яскравими стильними фасадами і відкритими балконами. Це без бордюрное простір і двори без машин. Зупинки з кондиціонерами і wi-fi. Хочу звернути увагу, що це економ- клас? і девелопер йде свідомо на зменшення рентабельності за рахунок поліпшення умов для жителів.

Наприклад, у проекті «Ехо Парк» концепція передбачає будинку, які «вписані» в природу. Матеріали і кольори фасадів підібрані таким чином, щоб максимально гармонійно поєднувати архітектуру і ліс. Також важливим є поєднання матеріалів поверхонь у дворі. Камінь, ФЕМ, гумові і дерев’яні тротуари. Все це той вектор, куди рухається ринок.