Олександр Повєткін битиметься з кращим боксером світу Володимиром Кличком

Олександр Повєткін битиметься з кращим боксером світу Володимиром Кличком У найближчу суботу в Москві в спорткомплексі «Олімпійський» пройде, мабуть, головний бій боксерів — суперважковаговиків року, якщо не всього десятиліття. Український чемпіон світу за версіями WBA, IBF, WBO Володимир Кличко битиметься з регулярним чемпіоном WBA росіянином Олександром Повєткіним. Цього поєдинку любителі професійного боксу чекали дуже і дуже довго, — повідомляє видання lenta.kh.ua.

Зустріч Повєткіна з Кличком-молодшим могла відбутися ще в 2008-му. Сторони вдарили по руках і підписали контракт на бій, який планувалося провести в німецькому Мангеймі в грудні. Однак приблизно за півтора місяці до наміченої дати поєдинок довелося скасувати через травму росіянина. Олександр пошкодив ногу під час пробіжки по лісу, спіткнувшись об корінь дерева. У результаті зустріч перенесли на вересень 2009-го. Але коли Повєткін не з’явився на обов’язкову передматчеву прес-конференцію, IBF позбавила його статусу претендента. А Кличко-молодший потренував на картонному зображенні Російського Витязя почуття гумору.

З тих пір боксери рухалися паралельними курсами. Володимир успішно захищав свої численні титули, довівши переможну серію, що почалася в жовтні 2004 — го, до 18 боїв. Повєткін теж бив усіх підряд і зараз має 26 перемог на професійному рингу, попутно розжившись на початку минулого року вакантним на той момент титулом регулярного чемпіона WBA. Востаннє він боксував у травні в Москві і вже в третьому раунді змусив капітулювати поляка Анджея Вавжика.

І ось шляхи Повєткіна і Кличко нарешті перетнулися. Тендер на організацію бою виграв російський бізнесмен Дмитро Рябинський, який запропонував призовий фонд у розмірі 23 з гаком млн. доларів. Переговори йшли непросто, команда братів Кличко робила вигляд, що гонорар на космічну суму 17,4 млн. доларів її не збуджує. І навіть висувала свої умови організації поєдинку всупереч відомій формулі «хто платить, той і замовляє музику». Але до початку червня всі формальності вдалося залагодити.

Витрати на проведення матчу Кличко — Повєткін з Рябинським зголосилася розділити «Роснефть» (у співвідношенні 50 на 50). Бюджет всього боксерського шоу в «Олімпійському» становить приблизно 25 млн. доларів, але, за словами Рябинського, завдяки центральному бою цей захід «наближається до окупності». Чимала частина витрат буде відбита за рахунок продажу квитків. У «Олімпійському» очікується аншлаг (близько 14 тис. глядачів), незважаючи на те що вартість квитків варіювалася від 1200 до 150 тис. рублів. А місця на VIP — трибуні і зовсім коштували до 650 тис. рублів.

Ажіотаж навколо поєдинку Російського Витязя з Доктором Сталевий Молот цілком зрозумілий, адже найкращий російський супертяж битиметься з кращим супертяжем світу. При цьому суперники не намагаються зачепити або образити один одного, не вступають в словесну перепалку, що так часто спостерігається перед великими професійними боями. Навпаки, висловлюються в поважній манері. «У любителях Олександр був олімпійським чемпіоном. Коли став профі, не програв жодного поєдинку і ніколи не опинявся на настилі рингу. Так що Повєткін — кращий суперник, з яким я коли-небудь зустрічався», — зокрема, зазначив Кличко-молодший. І навіть якось порівняв росіянина із самим великим Майком Тайсоном. Хоча й не забув додати, що постарається перемогти нокаутом. «Мене чекає найважчий і найвідповідальніший поєдинок в кар’єрі, — заявив у свою чергу Повєткін. — Володимир Кличко — найсильніший боксер у світі, і мені буде приємно зустрітися з ним. Але не хотів би зараз багато говорити, постараюся все сказати на рингу».

До попереднього бою Олександра готував наш знаменитий у минулому боксер Костянтин Цзю, але з тих пір ситуація змінилася. Переговори з відомим американським фахівцем Фредді Роучем не увінчалися успіхом, той хотів працювати тільки в США, а Повєткіна це не влаштувало. У підсумку росіянина тренував Олександр Зимін — спочатку на зборах в Киргизії, потім в Чехові. Кличко почав підготовчий період у США, а потім перемістився в австрійські Альпи. До речі, одному спаринг-партнеру Володимир навіть зламав ніс. А Повєткіну допомагав моделювати битву з Кличком поляк Маріуш Вах, який у листопаді минулого року в титульному поєдинку з українцем витримав усі 12 раундів, правда, потім провалив допінг — тест і піддався річної дискваліфікації. Вах назвав росіянина більш різноманітним і агресивним боксером в порівнянні з Кличком-молодшим і передрік Володимиру серйозні проблеми.

Втім, більшість експертів і діючих боксерів у своїх прогнозах все ж віддають перевагу 37-річному Кличко, відзначаючи силу його ударів, значний досвід і тактичну майстерність.