ФРС може почати скорочення програми QE3

QE3 Трохи підсумків попередньої п’ятиденки. Індекс ММВБ піднявся з 1423,4 до 1440,74, РТС збільшився з 1345,6 до 1396,57. Пара EUR / USD виросла з $ 1,318 до $ 1,329. Нафта Brent в Лондоні втратила більше $ 3. Експірація по жовтневому контракті пройшла на позначці $ 112,78. Американський індекс широкого ринку S & P 500 піднявся з 1655,17 до 1687,99. Тиждень запам’яталася підвищеною волатильністю в золоті і зниженням ціни на нафту на тлі переговорів РФ і США з сирійської проблеми.

Головною подією нового тижня стане засідання Комітету з операцій на відкритому ринку ФРС США. Більшість економістів в Америці прогнозує скорочення програми кількісного пом’якшення на $ 10 млрд, до $ 75 млрд на місяць. Однак слабкі дані з ринку праці за серпень можуть внести свої корективи. На користь збереження колишніх параметрів також говорять дані з роздрібних продажів, які зросли в серпні на +0,2 % при очікуваннях +0,4 %. Попередній індекс споживчої впевненості від Університету Мічигану знизився у вересні до 76,8 при очікуваннях 82.

На майбутньому тижні інвестори отримають чергові дані для роздумів про стан американської економіки. У понеділок вийде Empire State Index, або індекс ділової активності ФРБ Нью-Йорка. У вівторок з’явиться статистика, що відображає число дозволів на будівництво і нові будівництва. Інший важливий індекс ділової активності ФРБ Філадельфії вийде в четвер. У той же день буде опублікована статистика продажів на вторинному ринку житла в США. Втім, основна увага все ж буде сфокусована на засіданні ФРС, так що вплив статистики виявиться другорядним, хоча на початку тижня можна чекати більш гострої реакції.

У єврозоні тиждень буде тихим. У вівторок вийдуть індекси ZEW Німеччини і єврозони. За Ла-Маншем інвесторам буде запропоновано трохи більше інформації для роздумів. У вівторок вийдуть дані щодо інфляції, від яких чекають зниження темпів зростання цін, а також протокол крайнього засідання Банку Англії. У четвер роздрібні продажі.

В Азії тиждень теж виявиться спокійним. Японія проведе лише чотири торгові дні, а Китай і зовсім три. Уваги заслуговують виступи керуючого Банку Японії в четвер і п’ятницю. Харухико Курода цілком може спровокувати підвищену волатильність ієни, оскільки ефект від кількісного пом’якшення, що проводиться Банком Японії, вже відіграно ринком і будь-які нові натяки здатні розбурхати спекулянтів. Крім того, у вівторок буде опублікований протокол останнього засідання Банку Австралії, що також здатне подарувати свіжі ідеї австралійському долару.

Новий тиждень азіатські ринки почали позитивно. Індекс MSCI Asia — Pacific без урахування відпочиваючої Японії піднімався на 1,3 %. Із США прийшли звістки, що Лоуренс Саммерс вибув з гонки за пост голови ФРС. Після його виходу найбільш вірогідним претендентом є Джанет Йеллен. На ринку її вважають «голубом», а значить ФРС буде менш агресивною у згортанні стимулів. Ринки також позитивно сприйняли рамкову угоду між Росією і США з питання хімічної зброї Сирії, що знімає ймовірність швидкого проведення військової операції США проти цієї країни. Китайський Shanghai Composite пішов на перерву з падінням на 0,24 %.

Нафта продовжила знижуватися на скороченні ризиків, пов’язаних з Сирією. Домовленості Росії і США різко знизили напруженість конфлікту. Якщо ж говорити про золото, то минулого тижня жовтий метал дешевшав майже до $ 1300 за унцію, але зміг відіграти частину втрат в п’ятницю. Втім, саме в п’ятницю скоротилися на 6 тонн резерви SPDR Gold Trust і склали 911,12 тонни. До 9:10 мск Brent: -0,77 % ($ 110,84 ), WTI: -0,75 % ($ 106,73 ), мідь: +0,67 %, золото без змін.

Ф’ючерс на індекс долара втрачав майже 0,5 %, торгуючись біля позначки 81,28. CAD, NZD і AUD торгувалися від +0,4 % до +0,8 % щодо американської валюти. До 9:10 мск EUR / USD : +0,56 % ($ 1,336), USD / JPY : -0,46 % (98,9).

Російський ринок завершив минулий тиждень легкою корекцією, але зміг підрости за підсумками п’ятиденки. Обсяги трохи зросли порівняно з серпнем, що можна пояснити ефектом вересня, а також переходом Московської біржі на режим торгів T +2. Однак перспективи ринку на тлі зниження ціни на нафту стають менш передбачуваними. Ймовірно, що тиск на нафту буде перешкоджати агресивним покупам. При цьому ризик скорочення програми кількісного пом’якшення ФРС також може чинити тиск. Актуальними рівнями на майбутній тиждень можна вважати 1390-1460 по ММВБ.

Російський рубль минулого тижня помітно зміцнився. Частково це можна пояснити поверненням попиту на російські облігації федеральної позики: прибутковість зросла до 7,6 % за 10-річні папери. Той же характер торгів може зберегтися і на новому тижні. Закриття коротких позицій по рублю, а також податкові виплати, що починаються наступного тижня будуть штовхати його котирування вгору. Рішення ЦБ РФ наприкінці минулого тижня інвестори розцінили як посилення грошово-кредитної політики, хоча багато хто очікував хоча б символічного пом’якшення. В якості цілей укріплення виступають такі позначки, як 32,2 і 31,8 за долар. Втім, якщо ФРС оголосить про згортання QE, це призведе до зміцнення американської валюти на світовому ринку, що також здатне відбитися на російському рублі.

Наступні події можуть вплинути на ринок протягом дня: о 13:00 мск дані по інфляції в єврозоні за серпень, в 16:30 мск індекс ділової активності ФРБ Нью-Йорка, в 17:15 мск промислове виробництво в США за серпень. Зовнішній фон перед відкриттям торгів у Росії слабо позитивний. Азіатські ринки воліють рости, сировинні валюти зміцнюються, але при цьому продовжується зниження ціни на нафту, що є безумовним негативом для російського ринку. Проте індекси можуть почати день в плюсі, а рубль — з укріплення. Ф’ючерс на S & P 500 додавав більше 1%.

Статті по темі:

Банк Кипра — в центре Львова
Украинскую экономику будет штормить легче — ведь она почти на дне