Греція веде переговори про новий транш в $ 1 млрд

Греція веде переговори про новий транш в $ 1 млрд Одна з найбільш проблемних економік зони євро Греція почала в неділю переговори з трійкою кредиторів, що стосуються широкого кола питань, від вирішення яких залежить виділення Греції чергового траншу кредитів у розмірі 1 млрд євро. Про це повідомляє The Wall Street Journal.
Переговори ведуться між трійкою — Єврокомісією, МВФ, ЄЦБ і міністром фінансів Греції Янісом Стурнарас, і продовжаться і на цьому тижні. Інспектори трійки щоквартально відвідують Грецію для оцінки виконання країною умов, узгоджених при виділенні їй раніше кредитів.

Головне питання сьогодні — як скоротити дефіцит бюджету, який, за неофіційними даними, може скласти в 2014 році 2-4 млрд євро, в 2015-2016 роках — 2,5-4 млрд євро. Скоріше всього, для вирішення цієї проблеми знадобляться нові заходи бюджетної економії. Хоча деякі представники грецького уряду вважають за необхідне поступову відмову від жорстких заходів бюджетної економії, прив’язаних до міжнародних програм допомоги, оскільки в країні зростає невдоволення і екстремізм, навіть незважаючи на поліпшення макроекономічних показників.

Розмір дефіциту бюджету, ймовірно, і стане визначальним при вирішенні про розмір 3-го пакету допомоги, який, як планується, буде наданий Греції для рефінансування боргів у період 2014-2016 року. В даний час Греція використовує кредитні лінії країн єврозони на 200 млрд євро і МВФ на 40 млрд євро.

Тим часом, Уряд Греції розраховує в 2013 році отримати вперше за 10 років дефіцит федерального бюджету. Крім того, безробіття в Греції знизилося у 2-му кварталі 2013 року вперше з початку кризи, а ВВП країни, незважаючи на зниження в 2-му кварталі на 3,8 % р / р, збільшився порівняно з кварталом раніше.

«Поки туристичний потік підтримує грецьку економіку, поповнюючи грошовий струмочок майже безперервно, а ВВП країни в 2-му кварталі зумів намацати грунт під ногами і поліпшити свої рецесійні показники, греки вирішили більше не економити. Втомилися. Однак, якщо країна цього року покаже первинний бюджетний профіцит, право витрачати буде цілком законним», — коментує ситуацію Ганна Бодрова, аналітик Інвесткафе.

«Якщо Європа дійсно дозволить Греції більше не економити жорстко і ретельно, щодо проблемних країн єврозони явно намітиться перелом», — додає експерт.

Статьи по теме:

Второй волны мирового экономического кризиса не будет?
Америка напечатает 600 миллиардов «зеленых» енотов
Работодатели ищут тех, кто умеет работать руками…